ANDRA SIDOR
AM broadcast transmitter
Stora projekt
Rubrikbild

Ställbart likspänningsaggregat

Hur jag bygger ihop ett eget likspänningsaggregat som kan ge 25V och 10A.


• 2007-02-12

Har återupptagit ett riktigt gammalt projekt. En gång i tiden började jag på ett labbagg, men jag tröttnade och när Elfa hade rea köpte jag ett PS613, 0-30V 0-2,5A. Detta har varit ett ovärderligt redskap.
Till och från har jag dock behövt lite mer kräm.

Med åren blev jag lite klokare, och olika tekniker för att uppnå det jag ville från början upptäcktes.

Fick lite idéer när jag hittade Jannes elektroniksida (Internet Archive Wayback Machine). Tänkte att jag ska bygga ett agg som kan ge åtminstone 10A, och LM723 verkade som en riktigt praktisk och enkel krets att ha som hjärna i det hela.

Har under några dagar köpt på mig de komponenter som fattades, testat lite teorier samt ritat upp lite förbättringar och anpassningar. Jag tror jag har allt som behövs utom ett chassi.

Projektlådan för det hela

 

• 2007-02-17

Idag har jag färdigställt sjäva kraftdelen i det hela, bypass-transistorerna med motstånd.

Slängde ihop ett schema, ritade upp layouten och etsade. Det blev ett ganska stort kort i förhållande till antalet komponenter.

Sen gjorde jag en fattigmansförtenning, eller vad man ska kalla det. Inte allt för fint, men det fyller sitt syfte.

En alldeles perfekt bit aluminiumprofil som jag hittade någon gång förut. Jag hittade två, och det här är den andra. Den första har jag använt till lite olika saker, som t.ex vinklar och fästen till den servostyrda web-kameran, och stativ för fjärrkontrollen till de radiostyrda vägguttagen.

Efter en sväng till garaget med bågfilen, och nedskräpning i köket pga flygande borrspån, så blev det en schweizerost. Eller i alla fall en aluminiumvinkel för att fästa och leda värme från fem TO3-transistorer.

Den stora kylflänsen preparerades med sex hål med M6-gänga. Det är de på en lång rad upptill. Resten av hålen är från gamla projekt.

Det absolut sista av innehållet i en tub Zalman värmeledande pasta klämdes ut på aluminiumvinkeln mha en polygrip, och smetades ut till ett jämnt och tunt lager över hela ytan, som ska göra kontakt med kylflänsen.

Därefter skruvade jag ihop dem med korta M6-skruv. Jag drog åt så hårt jag orkade. Jag tror det räcker. Pastan sipprade i alla fall ut runtom.

Sen monterade jag M4-skruv med fjäderbrickor på transistorerna, samt även värmeledande isolermellanlägg.

Isolerbussningarna av typen IB3 tryckte jag in i hålen och skar av det som stack ut på andra sidan. Det här är inte den sida som transistorerna ska sitta på.

Sen skruvade jag ihop transistorer, aluminiumvinkel och kretskort, monterade effektmotstånden på 0,1 Ohm 5W och lödde alla komponentbenen. Effektmotstånd ska alltid sitta en bit upp från kretskortet.

Här ser man låsmuttrarna. Fjäderbrickor även här. Strömmen till transistorernas hölje (kollektorn) leds alltså genom skruvarna.

 

• 2007-02-25

Nu är spänningsmatningskortet klart. De avlånga hålen är för bultelektrolyternas ben.

Eftersom jag var tvungen att göra plusledningarna lite smalare än tänkt (8,4mm istället för 10,1mm) förtennade jag dem. Det ska väl hjälpa till lite tycker jag.

Eftersom benen är nitade, och nitarna sticker upp aningens för mycket gjorde jag en pappbricka till varje kondensator så att de inte skulle kunna vicka fram och tillbaks. Det var lätt att få brickorna runda och fina genom att först rita två ringar med passare, sedan klippa ut lite grovt utanför yttersta ringen så det blev en liten skiva. Sen skruvade jag fast pappskivan i pinnen för slipskivorna till Dremeln. Med maskinen i stativet på lägsta varv, skar (svarvade?) jag ut brickorna med mattkniv. Först den yttre cirkeln, och sedan den inre så brickan ramlade av. Väldigt smidigt, och perfekta cirklar. Penslade på superlim på kondensatorerna och pressade dit brickorna.

Lite superlim på ovansidan av brickorna, och en stunds tryck mot kretskortet gav en tillräckligt stabil infästning. Sen var det dags för resten av komponenterna.
En liten miss var att jag från början tänkte att alla kort skulle stå upp i lådan, och därför köpte jag stående trimpotentiometrar. Detta kort med elektrolyterna på är ju bäst att ha liggande. Jag ritade dock ut en liggande hålbild för den enda trimpoten här, och jag hade bara stående. Benen var dock tillräckligt långa så det gick att böja till dem. Lite bökigt bara att trimma den. Men det har jag gjort nu så det blir exakt 28V ut. LM723 har jag bestämt ska ha 28V drivspänning.

Halvledarna på de vita kablarna är regulatorer. En LM317, en 7812 och en 7805. De ska sitta skruvade på den stora kylflänsen.

 

• 2007-03-03

Fixade ett litet kort med fem motstånd och potentiometrar för att kunna trimma in amperemetern vid de olika strömområdena. Kablarna ska kopplas mellan instrumentet och en vridomkopplare.
Det extra utrymmet till höger om potentiometrarna är till för en till potentiometer. Utbyggnadsmöjligheter! Vridomkopplaren har sex lägen, men jag ska bara använda fem just nu.

Sen monterade jag röd belysning i amperemetern, ett analogt panelinstrument. Ska skriva ut en ny skala. Den som sitter i går inte ihop med hur jag ska ha.

Jag monterade ihop två lysdioder, formade benen och limmade fast dem med superlim. De två hålen nere i burken satte jag sedan M3-skruv i, för att använda som anslutning till drivning av lysdioderna.

 

• 2007-03-18

Nytt kort igen. Den här gången blev det reläkortet. Det är det som kommer koppla in olika shuntmotstånd för att ställa strömbegränsningen.

 

• 2007-04-19

Regulatorkortet är klart. Egentligen hade jag inte tänkt ha en kylfläns på transistorn, men kom fram till att det kanske kan bli lite varmt där ändå, och gjorde en kylfläns av en bit aluminium. Det bör räcka.
Vinkelfästena nedtill är helt enkelt halva hylsor från stora sockerbitar, som jag kapat till. Man tar vad man har.

Sen har jag knåpat ihop en låda till det hela. Plåtdetaljer i 1,25mm galvat från min gode farbror igen.

Popnit är en bra uppfinning.
Snofsiga rackhandtag är aldrig fel. Den här besten väger hela 2,5kg, och det går att stå på den. Rejält ska det vara.
Här bak ska den svarta kylflänsen sitta.

 

• 2007-04-22

Alla hål fixade, och lådan är lackad.

 

• 2007-04-25

Laminerade en fotoutskrift, skar ut alla hål, och klistrade fast den med dubbelhäftande mattejp. Sen monterade jag alla panelgrejer.

 

• 2007-04-29

Monterade i alla kretskort som ska sitta på botten, och lödde ihop sladdförbindelserna överallt. Nu är det bara effektsteget och 230V-delen som fattas.
Testkörde elektroniken, och den verkar funka. Såklart.

 

• 2007-05-02

Färdigställde projektet idag. Aggregatet väger 9,1kg.

Varför använda buntband när man kan snygga till det med vaxtråd?
Efter mycket mekande fick jag till slut ihop det hela.
Maxspänningen inställd.
Såhär ser då baksidan ut.
Placerad på sin plats.
poros.se
© The Mad Modders 2003 - 2024
The Mad Modders tar inget ansvar för vad du gör med den information som finns på denna sida. Innehållet tillhör The Mad Modders och får ej kopieras eller på annat sätt spridas utan tillåtelse av The Mad Modders.