ANDRA SIDOR
AM broadcast transmitter
Stora projekt
Rubrikbild

19" serverskåp med styrdator

Ett långsamt projekt som troligen aldrig kommer bli klart.


2003, januari någon gång...

Jag har ett 19"-skåp, som är 180cm högt, och har glasdörr. Inte helt i glas utan själva dörrstommen är i metall, och så är det som ett stort fönster. Där i ska jag längst ner ha en fläktenhet med fyra 120mm-fläktar samt ett stort dammfilter, det jag håller i handen nedanför. Sen ska det vara ett tangentbord på en utdragbar hylla, en 15" monitor, servern, som ska byggas i ett 6U högt 19"-chassi. Det ska inte riktigt se ut inuti som jag ritat där, men nästan. Mitt på fronten ska det sitta en stor 4x20-teckens LCD. Inte som jag ritat på bilden (bilden är gammal...). Inga knappar alls heller. Sen lite nätverksprylar som router och så.

skåpillustration

Jag fann en pytteliten 486:a en dag på jobbet.

486
28x7x22cm, inte så stort.

Den ska sitta i skåpet (som f.n. står i garaget, i väntan på lackering, blankvitt. Ska stå bredvid kylskåpet!) och läsa av temperaturerna och styra ventilationsfläktarna därefter. Den ska känna av DTMF-toner från telefonlinjen, så man kan styra burken därifrån. På så vis kan jag även använda min trådlösa telefon som fjärr. Den ska skicka diverse data till servern så det kan visas på LCD-displayen på fronten. Servern ska kunna stängas av /slås på samt resettas från telefonen. Displayens bakgrundsbelysning och skåpets belysning likaså. Allt styrs via parallellporten och det DOS-program som jag skriver i Quick basic och kompilerar.

Eftersom det inte ska sitta några knappar på servern, så måste jag alltså använda telefonen för att slå av eller på servern. Det kanske skulle vara klokt att ha ett par knappar på baksidan iaf. Man vet aldrig.

Jag har ritat schemat till det första I/O-kortet, som är interfacet mellan parallellporten och de olika modulkorten.

IO-kort
Inte så farligt jobbigt. Många ledningar bara.

De 11 lysdioderna nedtill visar statusen på 11 av de 12 utgångarna. Den 12:e är styrsignal för att "programmera" modulkorten. När 12:e signalen är låg, kan de 11 första godtyckligt sättas till hög eller låg. Har tänkt att när programmet är i viloläge, ska dessa 11 lysdioder blinka i förutbestämda sekvenser, som en "knightrider" eller nånting annat häftigt.

 

2003-04-05

Har fipplat ihop lite på ett kopplingsdäck och gjort ett filmklipp. Ljudet är lite kasst. I verkligheten låter de mycket mindre. Telefonen är en vanlig trådlös hemmatelefon.

Digital fläktkontroll

Har nu kommit några steg längre med detta projekt. Några kretskort är etsade och lödda.

 

2003-05-15

Har kommit över en 3U hög 19" apparatlåda, som jag ska ha 486:an i. Utan plastskalet då såklart. Där ska jag då ha ett gammalt 200W AT-agg istället för det som sitter i 486:an original, så kan jag driva mina extra I/O-kort och fläktarna med det agget också. Perfekt.

 

2004-05-31

Oj, har det redan gått ett år...
Har funderat ut hur jag ska göra med fläktarna i botten.
Hade tänkt mig något sånt här

Basplattan sitter längst ner i botten på skåpet. Skåpet ska stå på justerbara fötter, så där kommer luft lätt in.
Sen placeras filtret i ramen där, och sen lådan med fläktarna i ovanpå, så blir det tätt. hoppas jag. Fläktarna blåser uppåt.
Det ska målas svart såklart.
Sen till lådan ansluter jag en kabel mha denna 5-poliga DIN-kontakt med skruvlås

Där i ska då fläktspänningen komma, plus drivspänning till ett litet kretskort som ska hålla reda på om en eller flera fläktar går paj, och skickar då tillbaks en larmsignal till datorn. Sen tänkte jag mig en röd och en grön lysdiod bredvid kontakten som visar statusen. Kontakt och lysdioder ska sitta på en liten panel i borstad aluminium på fläktlådan.

Då var ämnet till panelen påbörjad. 5mm aluminium. Kan nog bli rätt bra det där.

Såhär blev den:

 

2004-08-10

Då var delarna till skåpet slipade, lackade och nästan monterade.
Det ser lite trångt ut där, men skåpet ska in mot väggen ca 15cm, och sen får bord och skåp flytta lite på sig...

 

2004-08-14

Sådär ja. Då var skåpet helt på plats. Nu är det bara finliret kvar. Och sen byggnation av rackchassina som ska sitta där inne sen...

 

2004-08-23

Köpte solskyddsfilm på Mekonomen. Såhär blev glasrutan.

 

2004-08-29

Då var kretskortet till den elektroniska fläktvakten klart.

 

2004-08-30

Mitt 6U-chassi är inpassat och monterat. Det var på håret att det gick in. Fronten ska fixas till.

 

2004-10-30

Sorg. Min 4x20 LCD-display funkar inte. Vad ska jag nu ha som display till servern?
Jo, jag fick tag i en 486 laptop med svart/vit skärm nedplockad i molekyler plus en hel hög med reservdelar på tradera för 95kr + frakt. Efter att ha testat alla delar och monterat ihop de bästa har jag nu (ännu) en fullt fungerande laptop. Den ska agera display för servern. Lite omständligt, men såhär kommer det gå till:

På servern ska det ligga ett program i bakgrunden som kollar en serieport. När min stationära 486:a som ska agera styrcentral känner för att uppdatera displayen, skickar den ett kommando till servern, som då skickar över all data i MBM5-loggfilen till den stationära 486:an (allt sköts via RS232), som tar in och räknar lite på datan, och skickar sen kommandon till 486-laptopen som ritar och skriver upp sakerna på skärmen. Har "utvecklat" ett simpelt kodspråk för den uppgiften.

Jag hade ju kunna kopplat nån liten TFT-monitor direkt till den stationära 486:ans VGA-utgång, så hade jag fått färg också, men nu blev det en billig och fungerande lösning, så det får vara såhär tills jag hittar på något bättre.
Den ska inte sitta i sitt chassi, utan naken bakom en tillsågad panel i skåpet.

Test från prompten i min workstation.
Kommandona mottagna via nollmodemet. Funkar ju bra.

 

2005-01-26

Plåtdetaljer till den lilla 486:ans nya hem, ett 19"-chassi, är på ingång.
Matningskortet som ska få spänningar från ett par transformatorer och sedan distribuera kraften till diverse ställen är klart.
Även fläktkontrollmodulen är färdig och funkar enligt planerna.

 

2005-01-30

Chassit till 486:an är ihopmonterat förutom locket. Provmonterade det i skåpet. Det blir nog rätt bra det här. Nu är det bara en massa jobbig håltagning kvar innan jag kan montera i all elektronik.

 

2005-02-13

Tog upp lite hål på chassit, så det gick att montera lite inälvor.

Baksidan
Frontplåten
Moderkort, hårddisk och diskettstation
PSU, 15V-transformator, matarkort, av/på-knapp
Funktionstest

 

2005-02-19

Tillverkade och monterade kylflänsen till fläktkontrollern.

Overkill-skruvförband med tre M6-or, och Arctic Silver mellan.

 

2005-03-27

Bestämde mig slutligen för att montera korten och dra lite kablar inne i 486-chassit. Jag gav också upp tanken på att använda den gamla laptopen som infoskärm, och köpte en ny 15" TFT istället. Mycket enklare.

 

2005-04-10

Sågade till träbitarna som jag köpte för några dagar sen till fläktfilterhuset.

Såhär är det tänkt att det ska se ut. Fläktlådan är förskjuten åt höger för att ge plats åt kopplingsboxen som sitter i skåpet nedtill på vänstra sidan. Handtagen är två av tjugo rackhandtag (10st 2U och 10st 5U) som jag ropade in på Tradera för en spottstyver.

Naturligtvis ska det hela lackas svart när det är klart. Nu ska träet bara få ligga inne i värmen och torka. Det var ganska fuktigt.

 

2005-04-16

Skruvade och limmade ihop alltihop, och testade funktionen i skåpet.


Först bottenplattan. Perfekt passform. Den rör sig inte en mm.

Sedan filtret.

Och till sist fläkthuset. Spänningsmatning ansluten.

Med fläktarna på 13V är det ett väldans luftdrag i skåpet, och det låter krig! Men fläktarna ska vibrationsdämpas med en tjock gummimatta och gummiisolerade skruvar, så det blir nog bra. Plus att de knappast kommer gå för fullt någon gång.
Sen är det bara lackning kvar.

 

2005-04-25

Lackade grejerna i helgen, och nu lade jag in bottenplattan där den ska sitta. Satte tätningslist under, så inte fläktarna ska kunna suga tjyvluft inifrån skåpet. Även eluttagslisten är uppskruvad på sin plats.

 

2005-04-29

Nu har jag monterat in allt i den lösa lådan som ska vara där.

Fläktvakten funkar som den ska. Alla fläktar snurrar och den gröna lysdioden lyser.

Och såhär ser det ut i botten på skåpet.

 

2005-06-28

Nu är COM-portskortet klart. Det har 5 open-collector-utgångar och 2 LED-utgångar. Det har också 8 larmingångar, varav en är för den resistiva slingan till magnetkontakt. Sen knyter det ihop alla COM-portar till datorerna i serverskåpet, och en till entrådsnätverket som 8st DS18S20 sitter på.

 

2005-07-02

Köpte ett "automatiskt nattljus" för 49kr på Netto. Moddade det lite, så nu funkar det som en vanlig IR-deckare. Kopplas till COM-portskortet.

 

2005-07-09

Fixade en dosa på monitorkabeln som bryter sync-signalerna mha ett relä. På det viset kan jag få monitorn till standbyläge. Ska styras mha signalen från IR-deckaren.

En dörrkontakt sitter nu på plats. Förutom att kunna logga när dörren är öppen, så kommer skåpfläktarna stängas av när dörren är öppen. Dumt att de är på och blåser då.

 

2005-07-10

Nu sitter COM-portskortet monterat i 486-chassit, och därmed är de bitar jag planerade från början klara. Nu återstår fastskruvning av locket på gångjärnet, inkoppling av alla kablar hit och dit, och till sist mjukvaran. Jag har tänkt en del runt mjukvaran, och den kommer bli förhållandevis komplex. Jag får nog börja med de grundläggande funktionerna och få dem att fungera som de ska, för att sedan lägga till en sak i taget. Sist av allt sker nog den grafisk utformningen.

 

2005-07-16

Något att fästa de lösa kablarna i som ska gå in i hålen där. Hålet med tunt kabelskydd är för signalkablar, och det med tjockt skydd är för 230V-kablar.

Locket på plats, med en kedja som håller i när det är öppet. Fjädern ser till att kedjan viks ihop och hålls på plats när locket är stängt, så det inte råkar bli kortslutning på kretskortet nedanför.

 

2005-07-17

Monterade en fläkt som blåser mot hårddisken. Det blev lite för varmt där. Som en bonus fläktar det även lite på kylflänsen till processorn.

 

2005-07-27

Satte fast två temperatursensorer i skåpet.

En vid golvet.
En i taket.

 

2006-06-10

Nu har det gått en sån där lång tid igen. Stod och funderade i köket på vad jag skulle börja med egentligen. Allt beror ju på varandra. Jag rev ur allt ur serverchassit och monterade allt på en hylla, så jag fick moderkortsplåten fri som jag ska ha i det slutgiltiga chassit.

 

2006-06-12

Jag har ju inte skrivit om precis allt som planerats och påbörjats kom jag på, så här följer lite blandat av halvgamla och nyare saker som inte tagits upp.

Larm-/styrslingan är dragen.
Tvåfärgad lysdiod utanför dörren så man ser aktuell status på larmet.
Magnetkontakt på dörren.
Optokopplare på ringklockan så påringningar kan loggas.
Till larmet ska jag ha en högljudd ringklocka, (möjligtvis en siren också) kopplat till reläkortet.
En kodpanel med LCD bredvid entrén, så man kan manövrera larmet utan att öppna serverskåpet.

Fronten på serverchassit är lackad.
I mitten av fronten ska det runda rinnande ljuset sitta.

Den webbstyrda servostyrda webbkameran har en egen projektsida.

Fjärrstyrda lampor. Jag har såhär långt modifierat fjärrkontrollen till fjärrströmbrytarkittet. Knapparna blir åtkomliga via en kontakt, som ska kopplas till ett styrkort som ska sitta i 486-chassit. På det viset kan jag styra lite allt möjligt trådlöst från servern.

CD-rom och floppy har jag tänkt ska sitta under en lucka i taket på chassit, och det hela ska vikas upp mha en motor när man trycker på en knapp. Får se hur jag löser detta.

De första ritningarna på plåtdetaljer för moderkortsplåten i chassit är lämnade till min farbror på plåtslageriet. När bitarna är klara kan jag popnita fast moderkortsplåten i chassit, och sen rita fler plåtdetaljer för exempelvis nätdelsmontaget och hårddiskarna.

 

2006-06-17

Nu sitter moderkortsplåten på plats.

Anledningen till att jag sänkt in det hela är att det är så litet utrymme mellan chassit och skåpet när chassit är inskjutet. Allt som allt blir det nu 12cm till godo, och det är precis så monitorkabeln lätt kan böjas.

En UPS har införskaffats. Eller upphittats rättare sagt. Hittade för ett tag sen två 12V blyackumulatorer, och för några dagar sen hittade jag en slängd UPS i ett soprum för elektronikprylar. Turligt nog var mina upphittade batterier exakt sådana som skulle vara i UPS:en. Funkar klockrent.
Efter att servern monterats i 6U-chassit, kommer UPS:en ställas på hyllan under.

 

2006-06-18

Tillverkade en RS232-kabel enligt pinouts.ru. Funkar utmärkt med APC-drivern i Windows 2000.

 

2006-06-20

Idag orkade jag borra upp alla hål för hårddiskskruvarna.
Hårddiskarna på bilden är gamla grejer urplockade från servade och skrotade datorer.

 

2006-06-23

Trots midsommaraktiviteter har jag lyckats få ihop hårddiskupphängningen. Racket hänger i en platta som ligger på gummimellanlägg. Det ska väl hindra en del av vibrationerna att sprida sig tycker jag. Eftersom chassit inte ska flyttas runt hur som helst, har jag inte funderat något kring en stabilare förankring av hårddiskarna, utan de får helt enkelt hänga där och hållas på plats mha friktionen mot gummit.

 

2006-06-24

Nätdelen ligger mot en liten kant, och kläms fast med två gängstänger och en tvärbalk.
Här är det viktigaste monterat och igång.
UPS:en står på en hylla under servern. Den undre uttagslisten är vanlig 230V, och den övre är 230V från UPS:en.
Såhär ser det då ut idag.

 

2006-07-01

Monitorn kan ju inte stå och ta plats med en stor fot på en hylla, eftersom där ska 486:an sitta. Och locket på 486:an ska gå att öppna på plats. Det fick bli en svängbar arm.

Lite aluminiumprofiler, vinkelbeslag och skruvar.
Mer vinkelbeslag, skruvar och en aluminiumplatta.
Monitorn befriad från en fot, och fastskruvad på armen.
Där hänger den på ögonhöjd.

 

2006-07-02

Har etsat kretskortet för styrningen till fjärrkontrollen för de fjärrstyrda eluttagen. Det fick bli dubbelsidigt. Skulle ha blivit alldeles för krångligt med enkelsidigt.

Sen kom jag fram till att det är ingen bra idé att etsa dubbelsidiga kort i ett framkallningskärl. Sidan som ligger mot botten får repor i fotoresisten vilket medför avbrott i banorna! Lätt att fixa, men ack så irriterande.

Det här är komponentsidan. Repor lite här och där...

 

2006-07-09

Byggde ihop "dockningsstationen" för fjärrkontrollen.

 

2006-08-19

Har lödit ihop switchmodulen för fjärrkontrollen, samt monterat den i 486-chassit

Den sitter på höger sida om reläkortet. Man ser en röd kondensator.

 

2006-11-12

IR-deckare, dörrklocksensor, magnetkontakt på ytterdörren, statuslysdioden utanför lägenheten, sköpdörrskontakten samt fläktlådan inkopplat.

Den svarta gummikabeln uppe till höger går till ventilationsfläktarna. De andra prylarna är inkopplade med signalkabel till skruvplintarna på kortet i mitten.

 

2006-11-19

Monterade två sumrar på ett kort med lite skruv, och skruvade fast detta i takgallret i skåpet. Anslöt sen kabeln till larm/IO/COM-kortet.

 

2006-12-17

Grunden för den dagliga tidursfunktionen i styrprogrammet är klar, så nu funkar de fjärrstyrda lamporna i fönstret.

 

2006-12-23

Såhär dagen innan julafton upptäckte jag en liten bugg i systemet.
När ytterdörren var öppen, varnade programmet för att dörren öppnades så fort någon annan larmingång ändrade läge.
Jag felsökte allt jag kunde tänka mig, med oscilloskop och multimeter. Alla spänningar stämde och larmingången för dörrkontakten ändrades INTE! Efter en titt i programmet kom jag på det. Jag hade glömt att göra en variabel i larmsubrutinen global, så den tappade liksom minnet varje gång...

Sen har jag ju inga detaljbilder på när fjärrkontrollen sitter på plats mm.
Här kommer de:

Fjärrkontroll med "docka" på skåptaket.
Ett av de fjärrstyrda uttagen.

 

2006-12-28

Har kopplat in diverse sensorer idag.
Först och främst ytterligare en temperatursensor: nummer 4, golvtemp i vardagsrummet. Passade även på att fästa hela kabelgrenen som den och taktempsensorn sitter på.

Taksensorn
Golvsensorn

En inte lika sofistikerad "sensor", men för det inte mindre användbar, är denna gamla Ericsson-laddare, kopplad till uttagslisten som inte har UPS-kraft. På det visat får jag en signal på 5V när det finns 230V, och 0V när det är strömavbrott.

Skruttig Ericsson-laddare

Sist, men inte minst, är dagsljussensorn. Den plockade jag ihop av diverse delar jag hade låg hemma.
En bit telekabel, lite experimentkort, en operationsförstärkare, en potentiometer, ett fotomotstånd, och lite motstånd.

Sen kapade jag av en tom kabelrulle och monterade kretsen i den.

Från en trasig laptopadapter som jag inte "hunnit" slänga än, tog jag en bit av plasthöljet och formade ett lock som jag limmade fast .

Lock med hål för trimpotentiometern

Den sitter bra bakom persiennen i köket.

Kabelrullens fläns hindrar effektivt ljus inifrån att speglas i fönstret in till fotomotståndet. En bonus är att persiennen håller den på plats.

Och som avslutning dags för att ansluta de nya kablarna i 486:an.

Larm/IO/COM-kortet

Nu har jag bara en larmingång kvar. Den kommer troligtvis kopplas till en regnmätare jag funderat på. Sen får vi se hur jag löser portbristen om jag kommer på fler sensorer.

 

2007-01-06

Kopplade idag in dosan för standby-läge till monitorn (som jag skrev om 2005-07-09...) till kortet i bild ovan. Varför jag inte gjort det tidigare är en bra fråga. Hade kunnat göra det 2005-07-10, då jag monterade styrkortet i fråga.

När rörelsesensorn ger utslag, startar en timer på 120 sekunder, och monitorn väcks ur standby-läget. Rör sig någon inom rörelsesensorns område under denna tid, börjar timern om.
Om skåpdörren öppnas, låses läget i vaket tillstånd.
Om dörren är stängd, och timern är på noll, går monitorn ner i standby igen.

 

2007-01-14

Monterade det runda rinnande ljuset (finns som artikel) i serverchassits front. Inte en dag för tidigt...
Jag hade ingen lust att borra några hål i plåten innanför, så jag limmade fast fyra skruvar på varsin magnet.

Sedan justerade jag in höjden så kortet låg helt plant, och lysdioderna precis gick genom plåten.

Och såhär ser det ut när hårddiskarna jobbar.

Drog en telefonkabel från vardagsrummet samma kabelväg som 1-wire-ledningen, d.v.s. genom väggen ut till skrubben/kattvinden vidare genom nästa vägg ut i köket, och sen efter golvlisten bort till skåpet. Så nu är nummerpresentationen och telefonstyrning i funktion, det som var de första funktionerna i programmet. Har bara inte haft lust att dra en telekabel förrän nu.

 

2007-02-02

Enligt önskemål kommer här en översiktsbild på hur skåpet ser ut idag.

 

2007-02-05

Tyckte det var dags att montera en sensor i skrubben. Så då gjorde jag det. Men först tyckte jag det var onödigt att stänga av programmet hela tiden när det var dags att göra något på hårdvaran runtom, så jag fixade en pausfunktion som genom ett tryck på P-tangenten inaktiverar allt i programmet.
Men eftersom digitemp måste initialiseras och spara nya data i en config-fil för att vidare anrop ska funka, gjorde jag ett alternativ som anropar initialiseringen och sen startar om programmet utan att förlorar några andra data. Skulle det funka på första försöket? Bara att prova. Jag inaktiverade programmet och kopplade ur 1-wire-kontakten inne i 486:an.

Jag skarvade in mig på 1-wire-nätet precis till vänster om den lilla 230V-kopplingsboxen på nästa bild. Syns en svart bit krympslang där. Sen en sensor i andra änden av 80cm-kabelsnutten en bit upp. Sensorn sitter nu på 85cm höjd från golvet.

Sådär, då var det bara att koppla in 1-wire-kontakten igen, och trycka på i-tangenten för initialisering och omstart. Och hoppas på det bästa. Tänkte att det är lika bra att filma detta, ifall det skulle vara så fantastiskt så det lyckades på en gång.

Initialisering

Inte illa. Den observante ser att en ny sensor dyker upp när allt är igång igen. Densamme ser också att det gick en timme och nästan 7 minuter från det att jag inaktiverade programmet tills jag var klar. Mystiskt lång tid kan man tycka. Måste ha gjort något annat också. Prata i telefon t.ex.

 

2007-08-14

Monterade äntligen utesensorn i det avsedda sensorhuset som jag fixade tidigt i våras, när det fortfarande var svinkallt i skuggan. Huset är gjort av en bit spikplåt, två rörklämmor, gängstång, muttrar, gummislang, och fyra takkåpor för lamputtag. En bit flexslang går innifrån sensorhuset till balkongdörren.

Superepoxy håller fast slangen i plåten. Kabeln går över till 9-polig flatkabel, där de fyra yttersta är varsin pol. Flatkabeln går ledigt mellan dörrpost och dörr när den är stängd. Mattejp håller flatkabeln på plats.

På insidan använde jag lite smältlim...

Ja det blev en blobba där, men det sitter i alla fall fast...

 

2009-06-21

Plötsligt händer det. Något...
Jag stoppade äntligen i nya servern i skåpet. En HP ProLiant ML310 G1. Har stoppat i en hotswap bay för fyra diskar, och där i har jag då fyra stycken 1TB-diskar som kör RAID10 via ett RocketRaid 1640. Det är alltså ett lagringsutrymme på 2TB. Det bör räcka ett tag. OS:et kör på den SCSI-disk som följde med datorn. Jag fick förresten datorn av min kusin Purra. Stort tack!

 

2014-01-26

Nu var det ett tag sen jag flyttade till större lägenhet och fick i källaren ett extra förråd som jag gjorde till hobbyrum och "serverhall". Mycket trevligt. Mindre trevligt är att den lilla lokalen på ca 9m² för tillfället är sprängfylld med saker så det går knappt att komma in.

Tänkte att det kan vara kul med några bilder på skåpet från idag.

Detta är då insidan av själva servern. Har inte öppnat chassit på mycket länge. Trots detta var det inte mer damm än att det försvann med en lätt pust. Filterlådan i botten av skåpet fungerar alltså väldigt bra!

Har inte heller visat hur jag monterade skenorna på chassit. Snodde glidskenorna från 6U-chassit, monterade en tjock aluminiumplåt på chassits undersida, sen borrade jag några hål där och på ovansidan (vilket nu är höger sida) och använde skruv och mutter. Chassit fick exakt rätt mått med aluminiumplåten som legat i garaget i många år!

Sedan en liten översiktsbild på skåpet.
Alla plåtpaneler är dämpade med bitumenmatta och sen tjock tygbeklädd skumgummimatta.
Längst upp ligger en bit motorrumsisolering som en "tillfällig" ljudfälla. Därunder sitter en rj45-panel. Ett jack är inkommande ledning från routern uppe i lägenheten. Det andra jacket går till ett uttag vid labbänken.
Sen står en UPS lite tillfälligt på sniskan. Ska fixa nån slags hylla längst ner en vacker dag...
Bredvid på hyllan ligger en switch och en accesspunkt.
Sen den utdragbara hyllan som förut hade ett tangentbord på sig.
Under det den fina servern.
Längst ner filter- och fläktlådan, samt en lampa som är bra att ha när det blir strömavbrott.

Porosguiden.se
© The Mad Modders 2003 - 2022
The Mad Modders tar inget ansvar för vad du gör med den information som finns på denna sida. Innehållet tillhör The Mad Modders och får ej användas, kopieras eller på annat sätt spridas utan tillåtelse av The Mad Modders.