The Mad Modders

 

     
 
Moddar & byggen
Andra artiklar
Formelsamlingen
Stora Projekt
Små projekt
Galleri
Loggbok
Extra
Forum
Kontakt
MyMiniCity
 
     
     
   
     
     
 

19" serverskåp med styrdator

Jag har ett 19"-skåp, som är 180cm högt, och har glasdörr. Inte helt i glas utan själva dörrstommen är i metall, och så är det som ett stort fönster. Där i ska jag längst ner ha en fläktenhet med fyra 120mm-fläktar samt ett stort dammfilter, det jag håller i handen nedanför. Sen ska det vara ett tangentbord på en utdragbar hylla, en 15" monitor, servern, som ska byggas i ett 6U högt 19"-chassi. Det ska inte riktigt se ut inuti som jag ritat där, men nästan. Mitt på fronten ska det sitta en stor 4x20-teckens LCD-display. Inte som jag ritat på bilden (bilden är gammal...). Inga knappar alls heller. Sen lite nätverksprylar som router och så.

Jag fann en pytteliten 486:a en dag på jobbet.


28x7x22cm, inte så stort.

Den ska sitta i skåpet (som f.n. står i garaget, i väntan på lackering, blankvitt. Ska stå bredvid kylskåpet!) och läsa av temperaturerna och styra ventilationsfläktarna därefter. Den ska känna av DTMF-toner från telefonlinjen, så man kan styra burken därifrån. På så vis kan jag även använda min trådlösa telefon som fjärr. Den ska skicka diverse data till servern så det kan visas på LCD-displayen på fronten. Servern ska kunna stängas av /slås på samt resettas från telefonen. Displayens bakgrundsbelysning och skåpets belysning likaså. Allt styrs via parallellporten och det DOS-program som jag skriver i Quick basic och kompilerar.

Eftersom det inte ska sitta några knappar på servern, så måste jag alltså använda telefonen för att slå av eller på servern. Det kanske skulle vara klokt att ha ett par knappar på baksidan iaf. Man vet aldrig.

Jag har ritat schemat till det första I/O-kortet, som är interfacet mellan parallellporten och de olika modulkorten.


Inte så farligt jobbigt. Många ledningar bara.

De 11 lysdioderna nedtill visar statusen på 11 av de 12 utgångarna. Den 12:e är styrsignal för att "programmera" modulkorten. När 12:e signalen är låg, kan de 11 första godtyckligt sättas till hög eller låg. Har tänkt att när programmet är i viloläge, ska dessa 11 lysdioder blinka i förutbestämda sekvenser, som en "knightrider" eller nånting annat häftigt.

2003-04-05

Har fipplat ihop lite på ett kopplingsdäck och gjort ett filmklipp. Ljudet är lite kasst. I verkligheten låter de mycket mindre. Telefonen är en vanlig trådlös hemmatelefon.


DivX 5.0.3, 1,25MB

Har nu kommit några steg längre med detta projekt. Några kretskort är etsade och lödda.

2003-05-15

Har kommit över en 3U hög 19" apparatlåda, som jag ska ha 486:an i. Utan plastskalet då såklart. Där ska jag då ha ett gammalt 200W AT-agg istället för det som sitter i 486:an original, så kan jag driva mina extra I/O-kort och fläktarna med det agget också. Perfekt.

2004-05-31

Oj, har det redan gått ett år...
Har funderat ut hur jag ska göra med fläktarna i botten.
Hade tänkt mig något sånt här

Basplattan sitter längst ner i botten på skåpet. Skåpet ska stå på justerbara fötter, så där kommer luft lätt in.
Sen placeras filtret i ramen där, och sen lådan med fläktarna i ovanpå, så blir det tätt. hoppas jag. Fläktarna blåser uppåt.
Det ska målas svart såklart.
Sen till lådan ansluter jag en kabel mha denna 5-poliga DIN-kontakt med skruvlås

Där i ska då fläktspänningen komma, plus drivspänning till ett litet kretskort som ska hålla reda på om en eller flera fläktar går paj, och skickar då tillbaks en larmsignal till datorn. Sen tänkte jag mig en röd och en grön lysdiod bredvid kontakten som visar statusen. Kontakt och lysdioder ska sitta på en liten panel i borstad aluminium på fläktlådan.

Då var ämnet till panelen påbörjad. 5mm aluminium. Kan nog bli rätt bra det där.

Såhär blev den:

2004-08-10

Då var delarna till skåpet slipade, lackade och nästan monterade.
Det ser lite trångt ut där, men skåpet ska in mot väggen ca 15cm, och sen får bord och skåp flytta lite på sig...

2004-08-14

Sådär ja. Då var skåpet helt på plats. Nu är det bara finliret kvar. Och sen byggnation av rackchassina som ska sitta där inne sen...

2004-08-23

Köpte solskyddsfilm på Mekonomen. Såhär blev glasrutan.

2004-08-29

Då var kretskortet till den elektroniska fläktvakten klart.

2004-08-30

Mitt 6U-chassi är inpassat och monterat. Det var på håret att det gick in. Fronten ska fixas till.2004-10-30

Sorg. Min 4x20 LCD-display funkar inte. Vad ska jag nu ha som display till servern?
Jo, jag fick tag i en 486 laptop med svart/vit skärm nedplockad i molekyler plus en hel hög med reservdelar på tradera för 95kr + frakt. Efter att ha testat alla delar och monterat ihop de bästa har jag nu (ännu) en fullt fungerande laptop. Den ska agera display för servern. Lite omständligt, men såhär kommer det gå till:

På servern ska det ligga ett program i bakgrunden som kollar en serieport. När min stationära 486:a som ska agera styrcentral känner för att uppdatera displayen, skickar den ett kommando till servern, som då skickar över all data i MBM5-loggfilen till den stationära 486:an (allt sköts via RS232), som tar in och räknar lite på datan, och skickar sen kommandon till 486-laptopen som ritar och skriver upp sakerna på skärmen. Har "utvecklat" ett simpelt kodspråk för den uppgiften.

Jag hade ju kunna kopplat nån liten TFT-monitor direkt till den stationära 486:ans VGA-utgång, så hade jag fått färg också, men nu blev det en billig och fungerande lösning, så det får vara såhär tills jag hittar på något bättre.
Den ska inte sitta i sitt chassi, utan naken bakom en tillsågad panel i skåpet.


Test från prompten i min workstation.


Kommandona mottagna via nollmodemet. Funkar ju bra.

2005-01-26

Plåtdetaljer till den lilla 486:ans nya hem, ett 19"-chassi, är på ingång.
Matningskortet som ska få spänningar från ett par transformatorer och sedan distribuera kraften till diverse ställen är klart.
Även fläktkontrollmodulen är färdig och funkar enligt planerna.

2005-01-30

Chassit till 486:an är ihopmonterat förutom locket. Provmonterade det i skåpet. Det blir nog rätt bra det här. Nu är det bara en massa jobbig håltagning kvar innan jag kan montera i all elektronik.


 

2005-02-13

Tog upp lite hål på chassit, så det gick att montera lite inälvor.


Baksidan


Frontplåten


Moderkort, hårddisk och diskettstation


PSU, 15V-transformator, matarkort, av/på-knapp


Funktionstest

>> Nästa sida >>
 

Tillbaka

 
     
     
 

OBS!
Vi ritar, beräknar, lagar, modifierar eller tillverkar inget åt andra.
 

 
     
     
 

AM broadcast transmitter

Vill du synas här?

 
     

     
  © The Mad Modders 2019

Senast uppdaterad: 2018-05-09 20:06:50

   
     
The Mad Modders tar inget ansvar för vad som händer med din dator eller annan utrustning efter att ha följt instruktioner som finns på denna sida. Innehållet på denna sida tillhör The Mad Modders och får ej användas, kopieras eller på annat sätt spridas utan tillåtelse av The Mad Modders.
© The Mad Modders