ANDRA SIDOR
AM broadcast transmitter
Moddar & byggen
Rubrikbild

VFD i trälåda

En stor display, som inte får plats i datorchassit. Vad gör man då? Jo man bygger en låda till den.

Inledning
Byggandet
Resultat

Inledning

Den här artikeln behandlar lite lätt mitt bygge av en extern låda till min VFD (Vacuum Fluorescent Display). Displayen är bara några millimeter smalare än chassit, och det hade sett fult ut med ett sånt stort hål.

storlek
testuppkoppling

Displayen kommer från amerikanska BGMicro. De fick in ett begränsat parti begagnade displayer som suttit i gammal medicinsk utrustning. Jag och några andra fick tag i våra displayer genom en person som råkade befinna sig i USA vid detta tillfälle. När han (hej Peter!) kom hem var det bara att hämta sin display. Mycket smidigt.

 

Byggandet

Först och främst ville jag inte se själva matrisen som alla tecken kommer upp på, så jag skaffade ett mörkt genomskinligt spegelglas hos ett lokalt glasmästeri. Konfrontationsglas heter det visst. Man ser genom om det är ljust på andra sidan, men bara sin spegelbild om det är mörkt på andra sidan. Köpte lite aluminiumprofil där också för att dölja spegelglasets fula kanter.

spegelglas
Utan blixt. Här ser man texten klart och tydligt.
syns inte
Med blixt. Texten är fortfarande på, men blixten gör så det är såpass mycket ljusare på framsidan, så man inte ser genom.

Efter lite tankeverksamhet kom jag fram till en ramkonstruktion av denna modell:

träram
trälåda
Locket på baksidan är löstagbart.
testar winamp
Winamp-test.

Trädelarna spacklades och lackades blanksvarta. Efter torkningen skruvade jag fast displayen från insidan med fyra träskruv.

displaymontage

En tvåpolig vippströmställare, ett par trepoliga kontakter och en passande IDC-kontakt sammankopplades med några lämpliga sladdstumpar. Displayen behöver jord, +5V samt en dataledning, eftersom det hela sköts seriellt. Strömställaren används för att slå av och på displayen. Lite enklare än att rycka loss en kontakt.

kontakter
baksidan

En rätt smidig liten kontakt (finns inte längre) jag köpte på Elfa. Väl hopkopplad sitter den som berget.

ansluten kabel

Sen limmade jag fast spegelglaset med silikon. Aluminiumlisterna kapades till i rätta längder och vinklar, och limmades fast även de med silikon. Det är lite skevt som synes, men det är svårt att få till exakta vinklar med gradskiva och bågfil på fri hand.

aluminiumlister

Så var det dags för den elektriska anslutningen. Till detta använde jag en gammal kortplatstäckplåt, mer kabel, en D-sub-kontakt, en spänningsförgrenare samt en likadan liten trepolig kontakt som till displayen.

kablage

Väl inkopplad går datasignalerna från valfri COM-port in till den lilla kontakten, som också får spänningsmatning från förgreningen.

baksida dator

 

Resultat

Såhär blev det till slut:

färdig display
Porosguiden.se
© The Mad Modders 2003 - 2022
The Mad Modders tar inget ansvar för vad du gör med den information som finns på denna sida. Innehållet tillhör The Mad Modders och får ej användas, kopieras eller på annat sätt spridas utan tillåtelse av The Mad Modders.