ANDRA SIDOR
AM broadcast transmitter
Moddar & byggen
Rubrikbild

IrDA-modul

Kommunicera med dina IrDA-kompatibla prylar från din dator, utan massa kablar mellan.

Inledning
Verktyg och material
Tillverkning
Inställningar
Inkoppling
Testdrive

OBS!

IrDA-kretsen HSDL1001 finns inte i Elfas sortiment längre och ersättaren TM3201 är inte en direkt ersättare, varken fysiskt eller elektriskt, så ett nytt kretskort måste designas. Såvida du inte hittar denna krets hos någon annan återförsäljare.

Ta annars en titt på IrDA-modul 2 om du känner för än mindre ytmonterade saker.

 

Inledning

Kanske du redan kan koppla ihop din mobiltelefon eller vad det nu kan vara med datorn, men med en kabel istället och är nöjd med det. Ja då är det här bygget inget för dig. Kanske du har en sak som bara har IR och ingen kabelanslutning, eller kanske trött på att rota med kablar bakom datorn? Kanske din paroll är "Bort med alla kablar och fram för det trådlösa samhället!". Ja då är det bara att läsa vidare. För säkerhets skull ska du nog kolla så att du verkligen har en IR-kontakt nånstans på moderkortet. Annars är det lite slöseri med tid (och pengar) att genomföra detta bygge.

 

Verktyg och material

Ur den välsorterade verktygslådan behövs följande:

• Borrmaskin / skruvdragare
• Borrsats
• Lödpenna
• Lödtenn
• Smältlimspistol + smältlim
• Varmluftspistol
• Krympslang med okrympt innerdiameter 1,3 - 1,5mm
• Liten sidavbitare
• Kabelskalare
• Pincett eller liten tång

Artiklar från logga     (kr) = inkl. moms
Ladda hem kundvagnen

Komp.

Benämning

Antal

Pris

Artikelnr.

U1
R1
C1
C2

HSDL 1001 IrDA-tranceiver
Metallfilmsmotstånd 0,6W 9,1
Keramisk kondensator 0,1µF 50V
Elektrolykondensator 22µF 25V
Hylslist delning 2,54, guldpläterad
Flatkabel 4-ledare delning 1,27

1
1
1
1
1
1

97,90
3,70
4,66
2,63
8,66
3,85

75-046-81
60-762-36
65-736-87
67-001-08
43-782-87
55-659-57

 

Summa

 

121,40

(152kr)

 

Tillverkning

Till detta är det varmt rekommenderat att använda ett etsat kretskort, då pinnarna på IrDA-tranceivern är väldigt små. Det går att löda fast små sladdar på benen och sedan använda ett färdigborrat experimentkort att löda fast det hela på. Inget är omöjligt. Det blir inte lika prydligt bara.

Kretskortslayouten ska skrivas ut med 508 dpi (200 dpcm). Den blir då exakt 2,14x1,72cm.

schema
Kopplingsschema
kretskort
Kretskortslayout
Hmm, vad är det där i hörnet för nånting?
placering
Placering av IrDA-tranceivern på kopparsidan
placering
Placering av resten. Detta är ovansidan.
etsat
Det etsade och tillsågade kretskortet ser med fördel ut såhär. Texten "DS 2003" är borttagen på detta exemplar. Etsning av kreskort beskrivs i artikeln Knightrider.

Värm upp lödpennan. Klipp till 10 småbitar av lödtennet. De ska inte vara större än lödpunkterna som kretsen ska lödas fast på. Som små gruskorn.
Placera det tomma kretskortet på bordet och IrDA-tranceivern på rätt ställe. Ta sen t.ex en penna och tryck lätt mellan de båda plupparna, ett par mm från framkanten, så kretsen ligger stadigt. Picka lite på utvalda ställen, t.ex med en annan penna, tills kretsen ligger exakt som på bilden. Hela tiden med tryck på den första pennan. Ta pincetten i den lediga handen och plocka upp en av lödtennsbitarna och lägg den precis mot änden av en av de två största benen på sidorna. Ta nu mha din lediga och väldigt stabila hand lödpennan och tryck dit den mot kretsbenet ett kort ögonblick så lödtennet flyter ut på lödpunkten och runt benet. En halv sekund räcker gott och väl. Låt lödtennet svalna av sig självt och ställ tillbaks alla pennor i pennstället.
Nu sitter kretsen någorlunda bra fast för att du ska kunna upprepa denna procedur på resten av benen utan penna.
Dags för de resterande tre komponenterna. Närmare förklaring behövs inte.

Ta din fyrapoliga kabelbit och skala av ledarna i båda ändar ca 2mm. Klipp upp fyra bitar krympslang, dubbelt så långa som pinnarna på den gröna kontakten. Trä på krympslangarna på ledarna. De bör vara delade dubbelt så långt som krympslangarna, så de kommer tillräckligt långt ifrån för att inte krympa vid lödningen. Löd fast ledarna som på bilden och krymp krympslangarna över lödningarna med varmluftspistolen.

kontakt
Den röda ledaren ensam längst ut. Klipp av benet bredvid.

Löd sen fast den andra kabeländen på kretskortet med den röda ledaren på VCC. Japp, då var det klart.

klart
Inte illa. Nu är det bara att koppla in den.

 

Inställningar

Först måste du ställa in typ av IR-modul. En del har märkt att modulen blir varm om fel typ är vald.
Starta om datorn och gå in i BIOS setup. Där letar du reda på nånting som har med IR-kontakten att göra. Det brukar oftast finnas under alternativet Integrated peripherals. Hos mig ser rätt inställningarna ut såhär:

• UART 2 Mode : HPSIR
• IR Function Duplex : Half
• TX, RX inverting enable : No, Yes

När du tror du fått allt rätt, spara inställningarna och starta om datorn.

 

Inkoppling

Stäng av datorn och lokalisera IR-kontakten på moderkortet. Tryck dit kontakten, med den röda ledaren på pinne 1. Såhär ser det ut på mitt moderkort, ett MSI K7T Turbo (MS-6330):

moderkort
Kontakt J2, nere i högra hörnet, precis under RAID-kontakterna.

Men var ska man sätta fast kortet nånstans? Var som hellst. Bara fantasin sätter gränser. I ett Case 2000 miditower kan man göra på följande vis och få det både snyggt och funktionellt.

Borra upp två av hålen längst ner i mitten. IrDA-tranceiverns ögon sitter en aning bredare än vad hålen gör, så försök borra liten bredare.
Sen är det dags för smältlimmet. Gör rent plastytan med bensin eller något, så allt smuts försvinner. Låt limpistolen ligga ett tag så den blir riktigt varm. Det fäster bättre då.

montering

Bygg upp en ram längs kanterna på kretskortet, någon mm lägre än själva kroppen på IrDA-tranceivern. Låt svalna. Applicera kortet där du vill ha det och lägg på smältlim runt hela. Se till att det flyter ut bra på plasten. Håll still tills limmet stelnat.

montering

Då var det bara att skruva tillbaks fronten och beundra mästerverket.

montering

 

Testdrive

Sätt igång datorn. När windows dyker upp (i mitt fall XP) syns inget ovanligt. Inte förrän man lägger t.ex sin mobiltelefon med aktiverad IR-port framför IrDA-modulen, ska det efter en liten stund se ut ungefär såhär:

ansluten

Då har du fått kontakt. Andra windowsversioner eller operativsystem kan behöva få en IR-drivrutin installerad för att det ska fungera. Finns möjlighet att föra över filer till den pryl du just kopplat upp, så pröva det. Klicka på IR-ikonen så dyker ett fönster upp där man kan välja en eller flera filer att skicka. Välj en lagom liten fil och skicka:

sändning

Och på en T300 ser det ut såhär:

inkommande

Man kan ansluta allt som är IrDA-kompatibelt till detta bygge; mobiltelefoner, handdatorer, laptops, andra persondatorer med en IrDA-modul inkopplad. Har din mobiltelefon ett inbyggt modem kan man naturligtvis använda det via IR-porten. Mycket behändigt. Denna IrDA-modul kan hantera hastigheter mellan 2,4kbaud - 116kbaud. En baud är en bit/s.

Porosguiden.se
© The Mad Modders 2003 - 2022
The Mad Modders tar inget ansvar för vad du gör med den information som finns på denna sida. Innehållet tillhör The Mad Modders och får ej användas, kopieras eller på annat sätt spridas utan tillåtelse av The Mad Modders.