ANDRA SIDOR
AM broadcast transmitter
Moddar & byggen
Rubrikbild

Fläktkontroll 3

En enkel fläktkontroll, med lite mer avancerade staplar om tre lysdioder var som visar status.

Bakgrund
Funktion
Verktyg och material
Scheman
Montering
Varning

Bakgrund

Dr. Cesar ville ha en flashig fläktkontroll i sin vattenkylda dator, där fläktarna skulle kunna gå på fem, sju och tolv Volt, samt även kunna stängas av helt. Eftersom vi tidigare kommit över en större mängd tvåpoliga tvåvägsvippströmställare från en vagn med elektronikskrot, förekom inte någon större tankeverksamhet innan följande lösning uppenbarade sig. Många knappar och många blå lysdioder, vad mer kan man önska sig?


Funktion

Det är totalt sex vippströmställare i grupper om två, där ett par bestämmer hastigheten på varsin fläkt. Det går såklart att koppla på fler fläktar på samma utgång.
Med båda strömställarna nedåt, står fläkten still. Med den vänstra uppåt blir det fem Volt. Med högra uppåt blir det sju Volt, och med båda uppåt blir det tolv Volt.
Lysdiodstaplarna växer med ökad spänning.
För den som inte tänkt på det, så har strömställarna och lysdiodernas funktion stora likheter med det binära talsystemet. Med LSB till vänster...

Ratten och de två strömställarna längst till vänster har inget med fläktkontrollen att göra. De styr en fader-krets som driver en slinga med blå lysdioder för belysning i chassit. Det hoppar vi över denna gång.


Verktyg och material

Detta behövs för att bygga fläktkontroll nummer tre:

• Borrmaskin
• Skiftnyckel
• lödkolv och lödtenn
• Avbitare
• En stor bunt med smidiga sladdar
• Krympslang eller annan lämplig isolering
• Limpistol med smältlim

och sen lite grejer som man kanske inte har hemma

Artiklar från logga     (kr) = inkl. moms
Ladda hem kundvagnen

Komp.

Benämning

Antal

Pris

Artikelnr.

Sw1-6
R1-9
R10-18
D1-9
T1-9
U1
U2

Subminiatyrströmst.2-pol
Motst 1,0kohm 5% 1/4W
Motst 402ohm 1% 0,6W
EL204UBD LED 3mm blå
BC547C trans NPN TO92
74HCT08N 4x 2-in AND
74HCT32N 4x 2-in OR

6
10
10
9
9
1
1

112,20
9,53
11,40
87,39
13,77
6,00
5,43

35-355-49
60-104-90
60-718-23
75-042-44
71-072-87
73-503-25
73-510-26

 

Summa

 

245,72

(307kr)

Jag har valt HCT-varianter av logikkretsarna, eftersom de är billigare än LS. Jag hade en hög med LS hemma sen tidigare, så det blev billigast så för mig.


Scheman

Först schemat över vippströmställarna

switchar

Sen schemat över elektroniken för lysdiodstaplarna.

stapeldrivare

Till sist det svåraste schemat. Det till lysdioderna...

lysdioder

Som synes är det mycket lätt att lägga till en fjärde fläktkanal om en sådan önskas. Allt är så logiskt så det är inte klokt.
-F1 och +F1 kopplas direkt till fläkt nummer ett.
-F2 och +F2 till fläkt två, och F3 till fläkt tre.
Sw1...Sw6 på strömställarschemat kopplas till Sw1...Sw6 på schema nummer två. Slutligen kopplas Led1...Led9 på lysdiodschemat till Led1...Led9 på schema två.


Montering

Ryck loss ett 5,25"-täcklock från datorns front och borra upp godtyckligt antal hål i valfritt mönster. Det är en fördel om det blir ett hål för varje strömställare och ett för varje lysdiod, med en någorlunda logisk placering.

hål

Skruva fast strömställarna och fäst lysdioderna med smältlim. Börja sen det roliga arbetet med att löda fast alla sladdar.

switchar

Många sladdar blir det. Glöm nu inte för allt i världen att märka upp alla sladdstumpar på något sätt. Det blir lätt tröttsamt att försöka reda ut var alla går någonstans annars.

kablar

Här är alla kablar fastlödda på kretskortet.
VA? KRETSKORTET?
Ja, precis. Det blev ett sådant. Dock tänker jag inte ta upp layouten på det här, eftersom det inte blev bra alls. Alldeles för många byglar, och ledningar som gick av som fick repareras. Ett bättre kort gör du lätt själv.

mer kablar

Så kan det se ut om man gör som jag gjorde: fästa kretskortet med smältlim.

monterat

Voila! En färdig fläktkontroll:

klart

Det syns klart och tydligt vilken spänning som är inställd till respektive fläkt. Mmmm... blått...

blått

Varning

Ännu en varning: sladdarna ut till fläktarna får inte heller här kopplas till något annat än sånt som INTE har galvanisk kontakt med chassit. Anledningen är att ingen av utgångarna har en fast spänning. Tänk på det. Anslut bara direkt till fläktar och allt är frid och fröjd.

poros.se
© The Mad Modders 2003 - 2024
The Mad Modders tar inget ansvar för vad du gör med den information som finns på denna sida. Innehållet tillhör The Mad Modders och får ej kopieras eller på annat sätt spridas utan tillåtelse av The Mad Modders.