Gamla nätdelar till Commodore 64 kan man inte lita på. Med den här kan man testa dem.
• InledningDen inbitne C64-entusiasten har allt som oftast en låda full med gamla nätdelar. De är ökända för att gå sönder. Det dåliga är att de då inte slutar ge ut spänning, utan det blir lite för mycket. Mer än dubbla spänningen där det ska vara 5 Volt. Det mår inte datorn särskilt bra av.
Jag tänkte att det skulle vara bekvämt med en liten box man kunde plugga in vid genomgång av samlingen och belasta nätdelarna med, samtidigt som man direkt kunde se nivån på de båda spänningarna.
Tänk dock på att de som testats och fått godkänt ändå inte är något att lita på till 100%. En säkerhetsanordning mellan är en bra idé, som t.ex. en 'Sav64' eller '64 saver'.
Jag hade inget schema att utgå från utan lödde ihop allt eftersom bara, men här är ett efterkonstruerat schema.
Letade reda på en stor bild av en C64 uppifrån och sen användes Photoshop en stund.
Jag började med att märka upp hålen till voltmetrarna (hädanefter VM) i lådans botten, så långt åt vänster som möjligt. Sen borrade jag bort det mesta som skulle bort, klippte bort allt mellan hålen, fortsatte med hobbykniv och avslutade med filar.
Sen hålen för DIN-kontakten med skruvar, lysdiod, vippströmställare, och lufthål. Lufthålen är på motsatt sida mot VM, och hålet för fläkten i locket gjordes också på den sidan.
Efter det skrev jag ut frontpanelen och laminerade den. Jag använde dubbla papper så jag bara fick plast på framsidan. Sen täckte jag baksidan med dubbelhäftande mattejp och klistrade fast panelen på lådan och skar ut för hålen.
Monterade sen det som skulle sitta i hålen.
Effektmotstånden monterades på en bit experimentkort, kapat för att precis få plats i botten bredvid VM, lysdiod, och vippströmställare.
Likriktarbrygga, kondensator och tre likriktardioder monterades på ett eget litet kort.
Lysdioden fick två snuttar kopplingstråd, med krympslang utanpå, sen 1kΩ-motståndet på ena och en likriktardiod på andra, och sen två längre bitar kopplingstråd på det. Och såklart krympslang över komponenterna.
Sen var det bara en massa lödning av kopplingstråd överallt. Det blev krympslang över lödningarna på strömställaren samt DIN-kontakten också.
Locket satt infällt en bit på min låda, så jag limmade fast fyra muttrar som distanser över skruvhålen för att få upp locket till kanten. Fläkten skulle inte få plats annars.
Sen på med gummifötterna. Jag staplade två på varandra för att få tillräckligt med luftflöde när lådan stod på bordet. Det gick alltså åt åtta stycken
Så fort nätdelens kontakt stoppas in, startar fläkten och båda VM visar obelastad spänning. De tre dioderna i serie med 9V-displayen sänker spänningen lite för att försöka visa växelspänningen. Det blir inte helt 100 på det viset, men det duger som en fingervisning.
När strömställaren slås om, kopplas 3,6Ω in rakt över 5V, och 9Ω över 9V. Då tänds också lysdioden.
Anledningen till att den och fläkten är kopplade till 9V är att den spänningsmatningen nästan aldrig går sönder då det inte finns någon elektronik där mellan transformatorn och datorn.
Belastningen på 5V blir ungefär 1,4A, och på 9V lite drygt 1A.