ANDRA SIDOR
AM broadcast transmitter
Små projekt

Telefonlinjeindikator

En liten mojäng som visar statusen på telefonlinjen med en röd och en grön lysdiod, ifall linjen är upptagen eller ledig. Först tänkte jag driva den helt på linjens spänning, men det funkar ju inte så bra om telefonjacket man ska använda inte är först, då linjen bryts om någon lyfter luren i ett tidigare jack. Om man har fulkopplat hela huset så alla är parallellkopplade så funkar det naturligtvis. Kanske man skulle kunna ha  två uppladdningsbara batterier som tillsammans ger 3V, kopplade så de underhållsladdas hela tiden av telelinjen. Det blir naturligtvis ingen hög laddström, knappt så det räcker till underhållsladdning. 10mA kanske. Kanske är bättre med två alkaliska batterier, som endast är inkopplade då linjen är bruten. Två på 1500mAh kan hålla den röda lysdioden tänd iaf i 100 timmar.

Börjar nog med en version som endast drivs av telelinjen. Sen får vi se hur det blir. Zenerdiod, några motstånd och en opamp borde göra susen.

Porosguiden.se
© The Mad Modders 2003 - 2022
The Mad Modders tar inget ansvar för vad du gör med den information som finns på denna sida. Innehållet tillhör The Mad Modders och får ej användas, kopieras eller på annat sätt spridas utan tillåtelse av The Mad Modders.