ANDRA SIDOR
AM broadcast transmitter
Små projekt

Frekvensräknare till en tongenerator

• 2007-06-24

Köpte en gammal tongenerator för några dagar sedan. För att ställa in frekvensen väljer man område, och vrider sen på en ratt. Det satt en liten fjuttig ratt med en skala på, och en 1-varvs trådlindad potentiometer. Skapligt oprecist. Skalan hade dessutom vridit lite på sig, så det stämde inte helt.

Bestämde mig för att byta ut potentiometern mot en 10-varvig precisionspotentiometer, samt bygga en liten frekvensräknare i en låda bredvid, så man ser vilken frekvens man ställt in.

gammal ratt
Den groteska originalratten.

Men hur ska räknaren anslutas då?
Jag hade ett par 4-poliga chassikontakter i formen mini-DIN. Perfekt. Borrade hål och monterade en på baksidan.

ny bak
Längst till höger

Bytte ut potentiometern uppe till vänster.
Sen anslöt jag TTL-signalen sync out från kontakten bredvid potentiometern till min nya kontakt via en folieskärmad ljudkabel.
Efter det fixade jag +5V mha en 7805. Den och filterkondensatorerna sitter nere till vänster på en liten kylfläns.

inuti

Sen skruvade jag fast en stor ratt på potentiometern. Nu går det lite lättare att finjustera frekvensen.

stor ratt

Nu fattas bara själva frekvensräknaren med sin LCD. Fixar hem prylar till den imorgon.

 

• 2007-07-01

Glömde tyvärr helt bort att ta bilder under bygget av räknaren. Såhär ser den i vart fall ut nu (utan IC-kretas). Den är baserad på information från den här sidan. En PIC16F84A programmerades mha PIC-programmeraren jag har en artikel om.

klar
klar

I änden på sladdarna sitter en likadan mini-DIN chassikontakt som jag monterade på tongeneratorn, och där mellan är en kort s-videokabel ansluten. Räknaren funkar (med kretsarna monterade förstås) och nu återstår att se när en låda till räknaren blir till.

Porosguiden.se
© The Mad Modders 2003 - 2022
The Mad Modders tar inget ansvar för vad du gör med den information som finns på denna sida. Innehållet tillhör The Mad Modders och får ej användas, kopieras eller på annat sätt spridas utan tillåtelse av The Mad Modders.