ANDRA SIDOR
AM broadcast transmitter
Små projekt

Testlåda för nätdel till Commodore64

Nätdelarna till Commodore 64 är ökända för att gå sönder. Särskilt om man haft allt legat undanstoppat under många år och plötsligt får för sig att plocka fram den gamla klenoden. Risken är väldigt stor att nätdelen då havererar och dödar datorn.

Därför tänkte jag bygga en apparat som testar en nätdel genom att belasta den till max och samtidigt visa nivån på de båda spänningarna. Jag har av någon anledning en hel hög med sådana nätdelar...

kopplingsdäck
Lite kludd på ett papper, och så en testkoppling på det

Ville att panelinstrumenten skulle visa ett par Volt åt varje håll från förväntad spänning, så var tvungen att klippa bort lite i början. Först provade jag med en zenerdiod, men det gick inget vidare. Zenerspänningen varierar kraftigt beroende på strömmen vid såhär låga nivåer.
Då fick jag idén om en TS431, en ställbar shunt, som jag använt till ett annat projekt en gång. Och det visade sig ju fungera ypperligt. Så det första instrumentet för 5V-linan visar mellan 3 och 7 Volt.

När en C64-nätdel går sönder är det ofta regleringen till 5 Volt som kortsluter sig och man får då ut 13V där. Mindre bra. Det här betyder ju också att strömmen till panelinstrumentet vill dra iväg nålen till 6V över max utslag. Det är ju inte heller bra. Därför satte jag en zenerdiod och en röd lysdiod parallellt, så spänningen där över håller sig på max strax över 4,5V. Med ett seriemotstånd på 40kOhm blir det bara ytterst lite mer än 100µA, som är max för instrumentet. En liten bonus är ju då att den röda lysdioden tänds när spänningen blir så hög och man kan ha den synlig på lådfronten med texten "FAIL" eller något bredvid. :)

 

• 2019-10-01

Jag skrotade den analoga idén samt lysdioden för fel, och körde på två små digitala mätare från ebay istället.

Artikel om det hela ligger under moddar och byggen.

Porosguiden.se
© The Mad Modders 2003 - 2022
The Mad Modders tar inget ansvar för vad du gör med den information som finns på denna sida. Innehållet tillhör The Mad Modders och får ej användas, kopieras eller på annat sätt spridas utan tillåtelse av The Mad Modders.