The Mad Modders

 

     
 
Moddar & byggen
Andra artiklar
Formelsamlingen
Stora Projekt
Små projekt
Galleri
Loggbok
Extra
Forum
Kontakt
MyMiniCity
 
     
     
   
     

 

     
 


Av Mad Modder

Sicce Nova under luppen

Vattenpumpen har jobbat ungefär ett år i Dr Cesars dator. Nu var det dags att pensionera den.

Hälsokontroll

Efter ungefär ett år, tröttnade Dr Cesar på att oroa sig för låg vattennivå, eftersom silikonslangen släppte genom vattenmolekyler ut i luften.


Jag i färd med att koppla in relästyrningen till pumpen, 10/10 2002

Han köpte ett nytt chassi (ett skyltex. av Aopen HQ08 från Gårdefelts för 500kr) och vi hjälptes åt att flytta över grejerna dit, samt monterade luftkylning. Den gamla lådan gick ju inte att använda, då bl.a radiatorn och påfyllningsanordningen sitter som berget. Det är möjligt att ett senare projekt kommer begagna sig av lådan.


Så här såg det ut efter nästan ett år, innan vi tog ur prylarna

Jag började undersöka vattenpumpen och se varför den börjat låta konstigt på sista tiden, och att den ibland behövt ett slag eller två för att starta.

Efter ett tag lyckades jag vrida lös det silikonlimmade slangadapterlocket mha ett skruvstäd, och detta var vad jag fick se:


Impellern sitter misstänkt snett...

Impellern gick att vicka fram och tillbaks. Inte bra. Hur kunde det ha blivit såhär? Jag drog ut impellern och så visade det sig att stålaxeln inte satt fast som den skulle:


En aning glappt kanske


Välsvarvad axel

Axeln har snurrat och vridit sig och impellern har vibrerat som besatt inuti pumpen. Inte konstigt att den levde om som den gjorde. Det var också därför pumpen behövde några dunkar i ryggen för att starta. Impellermagneten satt ju dragen mot en av järnkärnorna i pumpen då axeln inte kunde hålla magneten i mitten.

Den här pumpen har nog satt sin sista potatis.

En teori till att axeln lossnat, är att axeln bara sitter fast i ena änden, samt att impellern inte är perfekt balanserad. De blåa bladen vobblar någon millimeter fram och tillbaks när man snurrar dem. Efter en lång tids vibrationer blev nog plasten som axeln satt fast i utmattad och gav efter. Med lite hjälp av medlet Waterwetter antagligen, då det inte är särskilt vänligt mot plaster i allmänhet.

Nu står pumpen i ett hörn och väntar på nya äventyr. Kan hända den till slut finner en uppgift den trots allt klarar av. Vem vet, vem vet...

Diskutera artikeln

Till andra artiklar

 
     
     
 

OBS!
Vi ritar, beräknar, lagar, modifierar eller tillverkar inget åt andra.
 

 
     
     
 

AM broadcast transmitter

Vill du synas här?

 
     

 

     
  © The Mad Modders 2019

Senast uppdaterad: 2018-05-09 20:06:50

   
     
The Mad Modders tar inget ansvar för vad som händer med din dator eller annan utrustning efter att ha följt instruktioner som finns på denna sida. Innehållet på denna sida tillhör The Mad Modders och får ej användas, kopieras eller på annat sätt spridas utan tillåtelse av The Mad Modders.
© The Mad Modders