The Mad Modders

 

     
 
Moddar & byggen
Andra artiklar
Formelsamlingen
Stora Projekt
Små projekt
Galleri
Loggbok
Extra
Forum
Kontakt
MyMiniCity
 
     
     
   
     
     
 

19" serverskåp med styrdator

2006-11-19

Monterade två sumrar på ett kort med lite skruv, och skruvade fast detta i takgallret i skåpet. Anslöt sen kabeln till larm/IO/COM-kortet.

2006-12-17

Grunden för den dagliga tidursfunktionen i styrprogrammet är klar, så nu funkar de fjärrstyrda lamporna i fönstret.

2006-12-23

Såhär dagen innan julafton upptäckte jag en liten bugg i systemet.
När ytterdörren var öppen, varnade programmet för att dörren öppnades så fort någon annan larmingång ändrade läge.
Jag felsökte allt jag kunde tänka mig, med oscilloskop och multimeter. Alla spänningar stämde och larmingången för dörrkontakten ändrades INTE! Efter en titt i programmet kom jag på det. Jag hade glömt att göra en variabel i larmsubrutinen global, så den tappade liksom minnet varje gång...

Sen har jag ju inga detaljbilder på när fjärrkontrollen sitter på plats mm.
Här kommer de:


Fjärrkontroll med "docka" på skåptaket.


Ett av de fjärrstyrda uttagen.

2006-12-28

Har kopplat in diverse sensorer idag.
Först och främst ytterligare en temperatursensor: nummer 4, golvtemp i vardagsrummet. Passade även på att fästa hela kabelgrenen som den och taktempsensorn sitter på.


Taksensorn


Golvsensorn

En inte lika sofistikerad "sensor", men för det inte mindre användbar, är denna gamla Ericsson-laddare, kopplad till uttagslisten som inte har UPS-kraft. På det visat får jag en signal på 5V när det finns 230V, och 0V när det är strömavbrott.


Skruttig Ericsson-laddare

Sist, men inte minst, är dagsljussensorn. Den plockade jag ihop av diverse delar jag hade låg hemma.
En bit telekabel, lite experimentkort, en operationsförstärkare, en potentiometer, ett fotomotstånd, och lite motstånd.


Sen kapade jag av en tom kabelrulle och monterade kretsen i den.


Från en trasig laptopadapter som jag inte "hunnit" slänga än, tog jag en bit av plasthöljet och formade ett lock som jag limmade fast .


Lock med hål för trimpotentiometern

Den sitter bra bakom persiennen i köket.

Kabelrullens fläns hindrar effektivt ljus inifrån att speglas i fönstret in till fotomotståndet. En bonus är att persiennen håller den på plats.

Och som avslutning dags för att ansluta de nya kablarna i 486:an.


Larm/IO/COM-kortet

Nu har jag bara en larmingång kvar. Den kommer troligtvis kopplas till en regnmätare jag funderat på. Sen får vi se hur jag löser portbristen om jag kommer på fler sensorer.

2007-01-06

Kopplade idag in dosan för standby-läge till monitorn (som jag skrev om 2005-07-09...) till kortet i bild ovan. Varför jag inte gjort det tidigare är en bra fråga. Hade kunnat göra det 2005-07-10, då jag monterade styrkortet i fråga.

När rörelsesensorn ger utslag, startar en timer på 120 sekunder, och monitorn väcks ur standby-läget. Rör sig någon inom rörelsesensorns område under denna tid, börjar timern om.
Om skåpdörren öppnas, låses läget i vaket tillstånd.
Om dörren är stängd, och timern är på noll, går monitorn ner i standby igen.

2007-01-14

Monterade det runda rinnande ljuset (finns som artikel) i serverchassits front. Inte en dag för tidigt...
Jag hade ingen lust att borra några hål i plåten innanför, så jag limmade fast fyra skruvar på varsin magnet.

Sedan justerade jag in höjden så kortet låg helt plant, och lysdioderna precis gick genom plåten.

Och såhär ser det ut när hårddiskarna jobbar.

Drog en telefonkabel från vardagsrummet samma kabelväg som 1-wire-ledningen, d.v.s. genom väggen ut till skrubben/kattvinden vidare genom nästa vägg ut i köket, och sen efter golvlisten bort till skåpet. Så nu är nummerpresentationen och telefonstyrning i funktion, det som var de första funktionerna i programmet. Har bara inte haft lust att dra en telekabel förrän nu.

2007-02-02

Enligt önskemål kommer här en översiktsbild på hur skåpet ser ut idag.

2007-02-05

Tyckte det var dags att montera en sensor i skrubben. Så då gjorde jag det. Men först tyckte jag det var onödigt att stänga av programmet hela tiden när det var dags att göra något på hårdvaran runtom, så jag fixade en pausfunktion som genom ett tryck på P-tangenten inaktiverar allt i programmet.
Men eftersom digitemp måste initialiseras och spara nya data i en config-fil för att vidare anrop ska funka, gjorde jag ett alternativ som anropar initialiseringen och sen startar om programmet utan att förlorar några andra data. Skulle det funka på första försöket? Bara att prova. Jag inaktiverade programmet och kopplade ur 1-wire-kontakten inne i 486:an.

Jag skarvade in mig på 1-wire-nätet precis till vänster om den lilla 230V-kopplingsboxen på nästa bild. Syns en svart bit krympslang där. Sen en sensor i andra änden av 80cm-kabelsnutten en bit upp. Sensorn sitter nu på 85cm höjd från golvet.

Sådär, då var det bara att koppla in 1-wire-kontakten igen, och trycka på i-tangenten för initialisering och omstart. Och hoppas på det bästa. Tänkte att det är lika bra att filma detta, ifall det skulle vara så fantastiskt så det lyckades på en gång.


DivX 6.5.0, 2,0MB

Inte illa. Den observante ser att en ny sensor dyker upp när allt är igång igen. Densamme ser också att det gick en timme och nästan 7 minuter från det att jag inaktiverade programmet tills jag var klar. Mystiskt lång tid kan man tycka. Måste ha gjort något annat också. Prata i telefon t.ex.

2007-08-14

Monterade äntligen utesensorn i det avsedda sensorhuset som jag fixade tidigt i våras, när det fortfarande var svinkallt i skuggan. Huset är gjort av en bit spikplåt, två rörklämmor, gängstång, muttrar, gummislang, och fyra takkåpor för lamputtag. En bit flexslang går innifrån sensorhuset till balkongdörren.

Superepoxy håller fast slangen i plåten. Kabeln går över till 9-polig flatkabel, där de fyra yttersta är varsin pol. Flatkabeln går ledigt mellan dörrpost och dörr när den är stängd. Mattejp håller flatkabeln på plats.

På insidan använde jag lite smältlim...


Ja det blev en blobba där, men det sitter i alla fall fast...

2009-06-21

Plötsligt händer det. Något...
Jag stoppade äntligen i nya servern i skåpet. En HP ProLiant ML310 G1. Har stoppat i en hotswap bay för fyra diskar, och där i har jag då fyra stycken 1TB-diskar som kör RAID10 via ett RocketRaid 1640. Det är alltså ett lagringsutrymme på 2TB. Det bör räcka ett tag. OS:et kör på den SCSI-disk som följde med datorn. Jag fick förresten datorn av min kusin Purra. Stort tack!

>> Nästa sida >>
 

Tillbaka

 
     
     
 

OBS!
Vi ritar, beräknar, lagar, modifierar eller tillverkar inget åt andra.
 

 
     
     
 

AM broadcast transmitter

Vill du synas här?

 
     

     
  © The Mad Modders 2019

Senast uppdaterad: 2018-05-09 20:06:50

   
     
The Mad Modders tar inget ansvar för vad som händer med din dator eller annan utrustning efter att ha följt instruktioner som finns på denna sida. Innehållet på denna sida tillhör The Mad Modders och får ej användas, kopieras eller på annat sätt spridas utan tillåtelse av The Mad Modders.
© The Mad Modders