ANDRA SIDOR
AM broadcast transmitter
Små projekt

RC-slutare

Pysslar man med radiostyrda flygplan, kan man få för sig att vilja ta flygfoton. Precis detta har Dr. Cesar fått för sig. Därför har jag fått i uppdrag att bygga ihop ett litet interface, så att man kan ta ett kort genom att dra i en spak på radion.

Kameran i fråga är en liten "pennkamera" köpt för 99kr plus moms på Elfa för en tid sedan. 1,3Mpixel och 128MB minne. De finns tyvärr inte kvar där.

Det ska naturligtvis gå att använda nästan vilken kamera man vill, bara man kommer åt slutarknappen elektriskt.

 

• 2007-01-30

Enklaste vägen att ta, är att skrota ett gammalt glappt servo som bara ligger. I detta fall ett "robbe Futaba S3401", ett stort standardservo.
Ut med elektroniken bara.

Här är motor och potentiometer bortplockade från kortet, och lödöarna rengjorda. Smältlim över kabel och böjskydd.

Spänning till kameran ska tas från mottagaren, så här är sladdstumpar fastlödda på plus (röd) och minus (svart). Styrsignalen tas från ena motorpolen (brun).

Sladdarna passade nätt och jämnt genom det där hålet, så där sitter de bra nu.

Nu väntar jag bara på lite prylar från Elfa, så det dröjer nog inte så länge innan det här är fixat.

 

• 2007-02-02

Grejerna är här. Började med att löda fast trimpotentiometern. Det var den enda jag hittade som passade i hålen. En 20-varvig.

Nu fattas bara ett litet kretskort med resten av komponenterna på.
Ska bara knåpa ihop ett schema.

 

• 2007-02-04

Såhär blev schemat

Tanken var att när signalen från mottagaren ger mittenläge eller mer vänster, ska inget hända, p.g.a. att motorn normalt skulle ha försökt vrida axeln åt vänster, och därmed ge ut jord på den punkt jag lödde den bruna signalsladden till. Men när man drar fullt höger kommer det plus där, och ström går genom dioden D2, tänder lysdioden samt öppnar optokopplaren.

Kretskortslayouten

Tänk på att det är spegelvänt. Utskriftsstorlek 23,41x14,77mm

Komponentplaceringen

Och kretskortet blev såhär

Med alla komponenter på

Mattade ner undersidan på mitt kort samt ovansidan av servokortet.

Limmade ihop korten med kontaktlim. Här syns det att jag tagit bort det svarta gummiskyddet på servokabeln. Dr. Cesar villa bara ha en 5cm lång kabel där, så det var bara att slita bort smältlimmet. Sen tänkte jag att gummit är bara i vägen...

Tog en bit flatkabel jag hade liggandes, 12cm, och lödde fast den 5-poliga hylslisten på det här viset, och isolerade med krympslang. Drog ut den överhoppade hylsan och vek in benet i hylsan, och lödde lite i toppen på den. Pressade sen in hylsan igen.

Lödtennet fungerar nu som en plugg, så man inte kan pressa i hankontakten fel sen.

Här är alla kablar på plats.
Plus, minus och styrsignal, löddes fast på punkterna +4,8V, jord resp. signal enligt komponentplaceringen.
Flatkabeln löddes fast så att den "ensamma" ledaren sitter på kamera+.

Här har jag använt lite för mycket smältlim för att säkra kablarna. Men det skärs bort lite senare. Man vill ju spara på vikten.

Värmde på krympslangen och skar hål för potentiometerskruven.

Letade reda på slutarknappen på kameran, startade kameran, och använde en diod för att se åt vilket håll jag var tvungen at hålla den på knappbenen för att kameran skulle reagera. Det håll där jag nu hade diodens streck (katod), där ska jag löda fast den kabel som går till optokopplarens emitter. Märkt på komponentplaceringen.

Tog en annan stump flatkabel, och lödde fast hankontakten. Klippte av den pinne som inte användes. De här stiftlisterna har en benägenhet att bli lite rangliga när man inte löder fast dem på ett kretskort, eftersom plasten smälter lite och hålen i vilka stiften sitter blir lite större. Så jag var tvungen att använda lite smältlim och en bit krympslang på det. Det blev ju rätt bra ändå.

Sedan lödde jag fast den här kabeln på kamerakortet. Plus till plus, minus till minus, emitter till det märkta knappbenet, och kollektor till det andra knappbenet. Trimpotentiometern ställdes in som så, att servokretsarna känner att axelpositionen är mitt mellan mittläge och fullt höger. Men hallå... Det gick inte riktigt perfekt. Det visade sig att servokretsarna inte ger 100% pulsbredd på motorstyrningen även fast motorn ska gå för fullt. Det är små smala dippar i spänningen, som en motor skiter i, men kameran ville inte.

Här syns de smala dipparna med ett oscilloskop

Inget vidare. Och jag som har förseglat interfacet med krympslang. Nåja. Fram med kniven. Testade med olika kondensatorer på strategiska ställen, och kom fram till att bäst blev det genom att sätta en keramisk kondensator på 100nF från minus och till punkten mellan D2 och R1. Plus en 47nF tvärs över ledarna till slutarknappen.

Såhär fint blev det med krympslangen

Inte speciellt vackert, men det håller ihop.

Kabeln till kameran blev såhär. Notera kondensatorn mitt på där.

Såhär såg signalen ut nu. Tydligare dippar, men mycket grundare.
Kameran var nöjd, så då var jag också nöjd.

Nu när det fungerade som det skulle, passade jag på att göra ett videoklipp. Laptopen i vänsterkant använder jag för att skicka ut servosignaler på parallellporten.

För den som är intresserad av det proffsiga servoprogrammet skrivet av mig, kan hämta det här.
Det är skrivet för ren DOS-miljö, och pratar direkt till hårdvaran, så räkna inte med att det ska funka i något nyare än Windows 95.
Signalen kommer ut på D0 i parallellporten, d.v.s. pinne 2.

Nu kom Dr. Cesar på besök, lagom för att plocka frukten av allt hårt arbete. Han hade med sig sin kamera, så jag flyttade över kamerakabeln till den, och limmade fast kabeln på rätt plats.

Sedan började det ställas krav minsann. Den smältlimslagade krympslangen var inte så fin, hette det. Och har du ingen vit?
Jodå visst hade jag vit. Dr. Cesar skar bort den svarta krympslangen och smältlimmet. Nu kunde jag löda fast den extra kondensatorn lite bättre.

Han hade också med sig tunnväggig krympslang avsedd för att ha runt batteripackar. Det skulle sitta runt kameran. Sagt och gjort.

En godispåse?

Här är kamera och RC-slutaren inkrympta i varsin ny krympslang.
Ursäkta bildens oskärpa. Det bara blev så.

En våg talar om att de nya arbetskollegerna väger 29 gram tillsammans.

 

• 2007-02-05

Det här är inte flygfoton, men väl från tredje våningen. Visar bara att det blir helt OK bilder med den här kameran. Med tanke på priset.

Någon har sin hoj ute...
Vy mot centrum i vintermörkret

Ett videoklipp som visar när det hela funkar med den RC-utrustning som ska användas vid flygning.

poros.se
© The Mad Modders 2003 - 2024
The Mad Modders tar inget ansvar för vad du gör med den information som finns på denna sida. Innehållet tillhör The Mad Modders och får ej kopieras eller på annat sätt spridas utan tillåtelse av The Mad Modders.