1.
Alla röda småstreck med en nolla bredvid sig är jordsymboler. Alla dom ska ihop med varandra och sen anslutas till jord i datorn. Svart kabel.
R betyder motstånd
T betyder transistor
C betyder kondensator
U betyyder IC-krets
S betyder switch
D betyder diod
U1 är en IC-krets som heter 555, eller NE555. Det är en timerkrets. I det här fallet används den som en monostabil vippa, en liten fördröjning, så att räknaren bara ska hoppa fram ett steg per tryck, och inte massor pga kontaktens studsningar inuti knappen. Sådant finns mer eller mindre i alla mekaniska brytare.
U2 är en IC-krets som heter 4017. Det är en 10-stegs räknare. I det här fallet används ju bara 3 steg av den.
R1-R7 är motstånd
C1 är en elektrolykondensator på 10 mikroFarad och 25V
C2 är en kondensator på 10 nanoFarad.
D7-D17 är likriktardioder. Varje sådan har ett spänningsfall på ca 0,6-0,7V, och det utnyttjar jag här för att reglera spänningen till fläktutgången.
D1-D3 är billiga switchdioder. används bara för att strömmen inte ska gå baklänges till räknaren och de släckta lysdioderna.
D4-D6 är lysdioder. Orange har en våglängd på runt 625nm (nanometer)
Oranga lysdioder vill oftast ha 2V och 20mA.
Det betyder att R5-R7 ska ha ett värde på 560 Ohm.
T1 och T2 är transistorer av modell BD677A. Det är effektdarlingtontransistorer. Darlington betyder att det egentligen är två sammankopplade transistorer i samma kapsel, för att få upp förstärkningen,
hfe.
Alla stumpar där det står +12V ska du koppla ihop till en gul kabel i datorn.
Korsande linjer ska bara kopplas ihop om det är en plupp mitt på korsningen
2.
Du kan använda ett så kallat experimentkort (vero board) för att få ihop det hela. Det finns lite olika modeller på själva kopparbanorna att välja mellan, men gemensamt är att detär fullt med förborrade hål, så det är bara att löda och kapa av banor där det inte ska vara kontakt. Sen en massa sladdar
korten finns på t.ex clas ohlson, kjell & company, elfa...