logo

The Mad Modders

Välkommen till diskussionsforumet
Aktuellt datum och tid: sön 7 mar 2021, 02:17

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 10 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: lcd
InläggPostat: mån 21 nov 2005, 21:14 
Offline

Blev medlem: sön 13 nov 2005, 22:33
Inlägg: 11
Ort: vettet
hej jag hittade en lcd i burken och just nu står det ff på det verkar gå sladdar från denn till moderkortet
kan det va så att det går att programera så att vad som helst står på den? :)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: ons 23 nov 2005, 22:14 
Offline

Blev medlem: sön 11 sep 2005, 11:26
Inlägg: 9
Ort: Sverige
Tror för det första att det är en LED-display.
För det andra går det med största sannolikhet inte att programmera den, tror den bara informerar om vad moderkortet håller på med för stunden.
Prova att starta om datorn så ser du nog att det står nåt annat ibland.
Kollat i manualen?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tor 24 nov 2005, 19:36 
Offline
Domänadministratör

Blev medlem: lör 15 feb 2003, 14:39
Inlägg: 560
Den lilla displayen är mycket riktigt en LED-display.

LCD däremot betyder Liquid Crystal Display, och såna kan inte lysa av sig själva. Det måste finnas en bakgrundsbelysning för det. LCD:er hittar man exempelvis i digitala armbandsklockor och termometrar. Bakgrunden är oftast silvergrå och texten svart.

LED betyder Light Emitting Diode. Lysdiod alltså.

När man startar datorn körs ett gäng med självtester mm.
Sifferdisplayen visar olika koder som talar om i vilken fas uppstarten och testerna befinner sig i. Om datorn någon gång stannar pga att det är fel på minnena, bios eller liknande, så kommer det upp en kod där som du kan läsa i manualen vad den betyder och då förhoppningsvis åtgärda problemet.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tor 24 nov 2005, 20:50 
Offline

Blev medlem: sön 13 nov 2005, 22:33
Inlägg: 11
Ort: vettet
ja men det står altid ff jag kollade nämligen när datorn av nå anledning försökte hitta windows i kortläsaren ;D men går det att programera led skärmar då


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: fre 25 nov 2005, 18:04 
Offline

Blev medlem: sön 11 sep 2005, 11:26
Inlägg: 9
Ort: Sverige
LED-displayer fungerar på följande sätt:
Ett utav benen som sitter fastlödda på moderkortet är antingen Gemensam Anod(+) eller Gemensam Katod(-).

Sedan, genom att moderkortet skickar ut stöm till något av de andra benen, så lyser ett utav segmenten i displayen, eller en punkt om det finns någon.

Enda sättet att få en LED-display att lysa som just Du vill, är att köpa en ny, och t.ex. koppla den till några kretsar (Har ingen aning om vilka), för att få exempelvis en klocka, nedräkning, whatever.

-------------------------------------------------------

Hur en LCD fungerar riktigt detaljerat vet jag inte, Madmodder kanske vet?
Men i korta drag kan man väl säga att det mellan två tunna glasplattor ligger en massa kristaller, sedan sitter det vanligast på displayer man köper, ett inbyggt kontrollerchip, som styr displayen och talar om vilka kristaller som ska bli svarta/vita. Signalerna UT från kontrollerchippet kan enkelt kopplas till parallellproten till datorn, och sedan styras med någon programvara som är lämplig för just den displaytypen och dina behov.

Hoppas den infon hjälpte något i alla fall.
/ Cyb


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: fre 25 nov 2005, 18:23 
Offline
Domänadministratör

Blev medlem: lör 15 feb 2003, 14:39
Inlägg: 560
Så fort man startat datorn och text kommer upp på skärmen som säger nånting så är testerna klara. Då står det FF.
Du måste ha datorn helt avstängd och titta på displayen samtidigt som du slår igång datorn. Du kommer se att det bläddrar förbi en massa koder som du knappt hinner med att uppfatta. När allt är helt ok står det FF.
Vad jag vet går det inte att göra nånting annat med denna display än att titta på den som du har gjort.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön 27 nov 2005, 20:31 
Offline

Blev medlem: sön 13 nov 2005, 22:33
Inlägg: 11
Ort: vettet
om man har en led från nåt går det att koppla in den då tex en från termometern?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön 27 nov 2005, 21:01 
Offline
Domänadministratör

Blev medlem: lör 15 feb 2003, 14:39
Inlägg: 560
En LED-termometer? Säker på att det inte är en LCD i där? ;)
Nej det finns nog inget enkelt sätt att styra den.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis 29 nov 2005, 21:14 
Offline

Blev medlem: sön 13 nov 2005, 22:33
Inlägg: 11
Ort: vettet
Madmodder skrev:
En LED-termometer? Säker på att det inte är en LCD i där? ;)
Nej det finns nog inget enkelt sätt att styra den.


vad menar du säjer du att det kanb finnas en lcd i termometern?
:p~


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis 29 nov 2005, 22:07 
Offline
Domänadministratör

Blev medlem: lör 15 feb 2003, 14:39
Inlägg: 560
Alla digitala termometrar jag sett har en LCD i sig. Dessa kan ENDAST visa siffror, och det finns ingen drivkrets där i som man kan koppla till en dator för att skriva några egna siffror.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 10 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010